EDICIÓ DIGITAL juny 1998

L'Ajuntament signa convenis de col.laboració amb les entitats veïnals  

L'Ajuntament i la Generalitat signen un conveni per iniciar el condicionament de la C-245

 

El Pleno municipal adjudica las obras de urbanización de los barrios Canons y Orioles  

El santboiano Juan José Casado es el nuevo secretario general de la UGT del Baix Llobregat

 

Breus:

*Una diada castellera de primera línia

*Les penyes espanyolistes s'aplegaren a Sant Boi

*Un concurso escolar pondrá nombre a la mascota de la Policia Municipal

*Exposició. Contra les mines

*Esports. Plans de promoció de l'esport escolar

*Joventut. L'aventura al Baix

*Literatura. Poesia

*Verano 98. Inscripciones para la piscina

*Montserrat Gibert obre a Castelldefels unes jornades sobre l'estat del Benestar

*Internet. Empreses

*Guardons. Voluntariat

*Títol honorífic. Rosa Maria Palau i José Morales

*Acolliment. Infants

*Solidaritat. Tothom

*La Comisión Local de Protección Civil inicia su andadura


Els casals ofereixen activitats a infants i joves per a l'estiu  

Albert Celades: un santboiano de adopción, en el Mundial de Francia

 

La escuela Montbaig ofrece su taller de cerámica a todo Sant Boi  

El socialista Andrés Cuartero assumeix la nova regidoria d'Entorn Natural

 

Els cursos de formació de Coressa, una eina eficaç contra l'atur  

Un grup de persones amb discapacitat psíquica han assistit a un programa d'educació sexual


 


Les festes dels barris omplen d'activitats els mesos de juny i juliol  

La Festa del Joc i l'Esport clou els jocs escolars amb més de 25 activitats recreatives


 


La Festa Major 1998 es va cloure amb un rotund èxit de participació dels ciutadans  

300 ciutadans assisteixen a la presentació del llibre del Fòrum 97

 

Can Massallera presenta l'obra Guillermo Gallardo en Gimiendo a lo lindo  

Prop de 300 persones sol.liciten accedir a un habitatge de protecció oficial   El nou mercat de Sant Josep es construeix a la Muntanyeta per revivar el comerç de la ciutat  

Montserrat Cinca, Israel Núñez i el cadet masculí del Club de Beisbol Sant Boi, huanyadors de la VI Nit de l'Esport

 

Sant Boi inicia la posada en marxa dels ensenyaments postobligatoris a secundària  

Quasi 2000 alumnes participen a la cloenda dels plans de promoció de l'esport a les escoles

 

El Pla de Transició al Treball de Sant Boi obre la preinscripció per al curs vinent  

Els alcaldes del Baix Llobregat Sud demanen a la Generalitat el nou ramal del carrilet


 


Els cadets i els juvenils de la Santboiana guanyen la lliga  

PSC. Generosidad

 

PP. Más equipamientos deportivos  

IC-EV. Pressupostos 1999

 

CiU. La formació, un repte dels nostres dies      

 


L'Ajuntament signa convenis de col.laboració amb les entitats veïnals

Nou associacions de veïns rebran un total d'1.750.000 pessetes de subvenció

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i nou entitats veïnals del municipi van signar a mitjan maig els convenis de col_laboració que corresponen a l'any 1998. Mitjançant aquests convenis, l'Ajuntament i les associacions es comprometen a cooperar per defensar els interessos dels veïns, promoure la participació ciutadana i enriquir el teixit associatiu.

La formalització dels convenis va tenir lloc al Casal de Barri Ciutat Cooperativa-Molí Nou. En total són nou les associacions signants: Vinyets-Molí Vell, Cinc Roses, Can Paulet, Camps Blancs, Casablanca, La Unió, Sant Josep Artesà, Els Canons i Molí Nou/Cooperativa. Aquestes entitats rebran una subvenció econòmica d'1.750.000 pessetes.


L'Ajuntament i la Generalitat signen un conveni per iniciar el condicionament de la C-245

La comarcal C-245 deixarà de ser una carretera per convertir-se en una via urbana

Les obres començaran després de l'estiu i finalitzaran l'any 1999

L'Ajuntament i la Direcció General de Carreteres de la Generalitat van signar a finals de maig un conveni per iniciar el condicionament i la urbanització de la carretera C-245. L'alcaldessa, Montserrat Gibert, i el conseller d'Obres Públiques de la Generalitat, Pere Macias, van signar l'acord en representació d'ambdós organismes.

El pressupost del projecte és de 577 milions de pessetes, dels quals la Direcció General de Carreteres n'aportarà un mínim de 200. De la resta del presupost 220 milions aniran a càrrec del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) I 157 els aportarà l'Ajuntament de Sant Boi, que, a més, ha assumit les despeses derivades de les expropiacions de terreny per un import superior a 100 milions de pessetes.
Està previst que les obres d'urbanització comencin després de l'estiu. El ple municipal va aprovar el mes d'abril un conveni entre l'Ajuntament i la Direcció General de Carreteres i l'empresa pública de la Generalitat GISA per posar en marxa el procés de licitació i posterior execució de les obres d'urbanització de la carretera C-245 al seu pas per la zona urbana.
L'actual carretera C-245 es convertirà, al seu pas per Sant Boi, en una via urbana amb una rambla situada a la banda que limita amb el nucli urbà. Aquest projecte és un dels més importants de l'actual legislatura.
El projecte contempla la construcció d'una rambla amb arbres de més de 30 metres d'amplada i la solució als problemes que provoquen les inundacions de la zona del Gato Negro. També s'urbanitzarà el carrer de Sant Joan Bosco fins a connectar amb el de Bonaventura Calopa.

El Pleno municipal adjudica las obras de urbanización de los barrios Canons y Orioles

La alcaldesa alaba que se haya alcanzado este difícil acuerdo después de un largo proceso

El Pleno municipal ha aprobado por unanimidad la adjudicación de las obras de urbanización del sector Canons-Orioles, situado en la montaña de Sant Ramon. El consistorio ha dado luz verde también al convenio que regula el desarrollo de las obras, que expresa los acuerdos alcanzados, tras un dilatado proceso, por el Ayuntamiento y la asociación que representa a los propietarios. Las obras se han adjudicado por un importe de 723 millones de pesetas.

La urbanización de estos barrios de la montaña de Sant Ramon era una urgente necesidad, pues su estado es precario. Las obras, que se iniciarán este verano, resolverán los déficits urbanísticos heredados del irregular proceso de consolidación de edificaciones registrado en la década de los sesenta, común a muchas otras zonas de montaña del entorno metropolitano.

Acuerdo laborioso
El poceso hasta llegar a la adjudicación de las obras y la firma del convenio ha sido largo y complejo, ya que ha ido acompañado de no pocas rectificaciones derivadas de las alegaciones presentadas por los propietarios de la zona. El consenso, no obstante, ha presidido la solución final.
Para la alcaldessa, Montserrat Gibert, "llegar hasta aquí ha sido la consecuencia de un laborioso proceso meidante el cual han debido ponerse de acuerdo muchas personas. Han sido muchas las personas que se han tenido que poner de acuerdo para llegar a este final positivo, concretado en un acuerdo sin fisuras".

Alegría
Por su parte, el presidente de la Asociación de Propietarios de Canons-Orioles, Manuel Bielsa, asegura que "con estas obras, hemos conseguido hacer realidad una aspiración por la que hemos luchado durante más de 15 años. Para Bielsa, "la urbanización de la zona es una alegría immensa para los vecinos, no sólo para los de estos barrios, sino para todo Sant Boi. Tras las obras, Canons-Orioles será la mejor zona de Sant Boi".
El presidente de la Asociación de Vecinos de Canons, Rafael Jiménez, cree que la nueva urbanización del sector "va a significar un tremendo cambio social y cultural para los vecinos. Rafael Jeménez indica que "después de muchos años de espera, nuestro barrio estarà plenamente integrados en el núcleo urbano de Sant Boi y constituirá un nuevo pulmón verde para la ciudad".

Las obras empezarán este verano y se ejecutarán durante dos años
Las obras del sector Canons-Orioles se iniciarán este verano y durarán dos años. Su presupuesto asciende a 723 milones de pesetas, a los que deben añadirse otros gastos en concepto de dirección de obras, construcción y gastos generales.
Las obras comportarán trabajos de movimiento de tierras, pavimentación, alcantarillado, saneamiento e instalación de las redes de agua, electricidad y teléfono. En una segunda fase, se procederá a realizar obras para acondicionar las zonas verdes. La empresa adjudicataria es FCC Construcción, SA.

Líneas eléctricas
En la actualidad se están realizando gestiones para eliminar las líneas eléctricas que atraviesan la zona.
Han finalizado prácticamente los trabajos para eliminar las líneas de media tensión y se han iniciado conversaciones con la compañía FECSA para suprimir las de alta.

El convenio se firmará este mes de junio
La alcaldesa y el presidente de la Asociación de Propietarios de Canons-Orioles firmarán este mes de junio el convenio regulador del desarrollo urbanístico de la zona. El convenio establece un sistema de cooperación. El Ayuntamiento es responsable de la ejecución física de las previsiones del plan, mientras que los propietarios deberán financiar la totalidad de las mismas y ceder gratuitamente el suelo necesario para proceder a la urbanización viaria. Por lo que respecta a la eliminación de las líneas de media y alta tensión, los propietarios solamente pagarán una parte de los costes, ya que el Ayuntamiento ha conseguido diversas subvenciones.
El convenio establece los compromisos con respecto al desarrollo de las obras, adquiridos después de múltiples reuniones con los representantes de los propietarios para conjugar las diferentes opciones planteadas. El Ayuntamiento ha respondido individualmente a las alegaciones presentadas a los proyectos de urbanización y reparcelación.


El santboiano Juan José Casado es el nuevo secretario general de la UGT del Baix Llobregat
El santboiano Juan José Casado se ha convertido en el nuevo secretario general de la unión comarcal de UGT en el Baix Llobregat. Casado, que accede al cargo en sustitución de José Luis Morlanes, obtuvo el apoyo prácticamente unánime de los delegados asistentes al octavo congreso comarcal del sindicato, celebrado a mediados del mes de mayo.
Nacido en Burgos hace 41 años, el máximo dirigente de la UGT en el Baix Llobregat reside en Sant Boi desde 1970, inicialmente en Ciutat Cooperativa y en la actualidad, en Marianao. "La columna vertebral de las resoluciones del congreso", afirma, "son las medidas para hacer frente al problema más grave al que se enfrentan los trabajadores en la actualidad: el problema de ocupación. El eslogan del congreso, "Per l'ocupació avancem amb força", ratifica esa línea de trabajo".
El congreso comacal de la UGT aprobó un documento con diez propuestas para crear empleo, entre las cuales no faltan la reducción de la jornada laboral o la eliminación de las horas extra. "El documento habla de la lucha contra el paro, pero también de la necesidad de combatir la precariedad laboral. Nuestra primera acción será promover una iniciativa popular que reclame la equiparación salarial de los trabajadores 'prestados' por las ETT."
Juan José Casado, auxiliar de clínica de profesión, considera que el actual ciclo de crecimiento económico está favoreciendo el desarrollo de la comarca, pero "las mejoras no están traduciéndose suficientemente en combatir el desempleo". El nuevo secretario general, que desde 1992 estaba ejerciendo ya como secretario de organización de la UGT del Baix Llobregat, asegura que apoyará decididamente el Plan del Delta, pues los 400.000 millones de pesetas de inversión previstos podrían generar entre 10.000 y 12.000 nuevos puestos de trabajo. En cuanto a los llamados nuevos 'yacimientos de empleo', Juan José Casado está convencido de que "son una vía en absoluto aprovechada en nuestro entorno para reconducir el desempleo en la industria y en algunos servicios".
El secretario general, que ha desempeñado diversas funciones en el mundo sindical durante más de veinte años, afirma que "el Estado del Bienestar está seriamente amenazado porque las políticas neoliberales no destinan suficientes recursos para mantener servicios públicos de calidad". A modo de ejemplo, señala que en nuestra comarca se están destinando a la enseñanza privada recursos que ayudarían a mantener la calidad del sector público.
El congreso de la UGT del Baix Llobregat también adoptó medidas que afectan a la vida interna del sindicato, como el fortalecimiento de los sindicatos sectoriales.

Breus:
Una diada castellera de primera línia
La Diada Castellera de Sant Boi va viure el diumenge 24 de maig, capvuitada de la Festa Major, un èxit sense precedents. Les colles convidades pels Castellers de Sant Boi van tenir una actuació d'altíssim nivell. Els Minyons de Terrassa es van anotar la segona "catedral" de l'any, un cinc de vuit que va estar molt a prop de la perfecció. Per la seva part, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va coronar amb seguretat un tres de vuit i va aconseguir així la seva millor construcció de la temporada.
Els Castellers de Sant Boi van fer una bona actuació que va servir per demostrar que comencen a dominar els castells de set La colla local va aconseguir culminar el segon tres de set de l'any. El punt i final el van posar amb un pilar de cinc i el lliurament de la camisa i la faixa de la colla a l'alcaldessa, Montserrat Gibert, a qui van nomenar castellera d'honor.

Les penyes espanyolistes s'aplegaren a Sant Boi
Un centenar de penyes espanyolistes van aplegar-se a la nostra ciutat el 25 i el 26 de maig amb motiu de la seva trobada anual. Al dinar de germanor hi van assistir més de 500 persones. El president, Daniel Sánchez Llibre, i jugadors com Pacheta, Milosevic, Arteaga i Pralija van ser alguns dels assistents. El santboià Constantí Miranda va rebre un homenatge.

Un concurso escolar pondrá nombre a la mascota de la Policia Municipal
La Policía Municipal de Sant Boi ha puesto en marcha un concurso escolar para bautizar a su nueva mascota e idear el eslogan de las campañas sobre seguridad vial, que tienen en el público infantil a su principal destinatario. Un millar de niños y niñas de ocho años de veinte escuelas de la población participarán en este original concurso, patrocinado por Toys'R'Us. Los ganadores se darán a conocer en un acto público al que asistirá la alcaldesa, Montserrat Gibert. Antes, se habrán elegido las denominaciones y eslógans finalistas de cada escuela.

Exposició. Contra les mines
Del 15 al 30 de juny es podrà visitar a Can Massallera l'exposició "Acabem amb les mines terrestres", organitzada per l'Àrea de Cooperació Internacional de la Creu Roja, en col.laboració amb la regidoria de Cooperació i Relacions Institucionals de l'Ajuntament. Una composició de textos, imatges, cartells i tríptics mostra les nefastes conseqüències de l'ús de les mines. Aquesta exposició itinerant recorre Catalunya en el marc de la campanya sobre el tema desenvolupada per la Uniitat de Mines del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

Esports. Plans de promoció de l'esport escolar
Gairebé dos milers d'alumnes van participar durant el maig a les festes de cloenda dels plans de promoció de l'esport escolar. Els infants han rebut durant el curs classes teòriques i pràctiques d'atletisme, beisbol, handbol, rugbi o voleibol, impartides per tècnics de clubs de la població. Els plans són una iniciativa del Patronat Municipal d'Esports. La cloenda del pla de handbol va comptar amb la presència d'Enric Massip, jugador del FC Barcelona, campió d'Espanya i d'Europa.

Joventut. L'aventura al Baix
Els joves de Sant Boi tenen a El Punt (Can Massallera) tota la informació sobre l'Aventura al Baix 98, un programa d'activitats organitzat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat en col.laboració amb els ajuntaments. L'Aventura al Baix 98 comença el 8 de juny amb un curs d'escafandrisme i acaba el 26 de juliol amb un combinat de piragüisme, caiac i tir amb arc al Canal Olímpic de Castelldefels.

Literatura. Poesia
Antoni Lluís Moll va rebre el passat 19 de maig el IV Premi de Poesia Vila de Sant Boi. José Alberto Chamorro i Jesús Delgado van rebre els dos accèssits concedits pel jurat. L'acte va tenir lloc a la Biblioteca Popular Can Castells i va tenir una menció especial per al programa de Ràdio Sant Boi El tintero, que enguany compleix deu anys en antena.

Verano 98. Inscripciones para la piscina
El Patronat Municipal d'Esports ha abierto el plazo de inscripción para los cursillos de natación de este verano en las piscinas Parellada y Joan Maragall. Los cursillos, para niños y adultos, se harán los días laborables y tienen una duración quincenal o mensual, a elegir. También pueden adquirirse ya los abonos para el uso libre de la piscina durante los meses de julio y agosto. Más información: teléfonos 93 654 10 03 y 93 630 17 78.

Montserrat Gibert obre a Castelldefels unes jornades sobre l'Estat del Benestar
L'alcaldessa, ontserrat Gibert va inaugurar, el passat 28 de maig a Castelldefels, unes jornades de reflexió sobre el futur de l'Estat del benestar, organitzades per L'Agrupació i la revista La Factoría. Durant dos dies, els assistents a la trobada van analitzar les raons de la crisi experimentada per aquest concepte al llarg de la dècada dels anys noranta. Entre els ponents hi havia el catedràtic d'Economia danés Gosta Esping-Andersen, reconegut especialista en la matèria.


Internet. Empreses
L'Ajuntament ofereix des d'aquest mes a les empreses de la ciutat un link (enllaç) des de la pàgina web municipal fins a les seves webs a la xarxa Internet. Les empreses interessades han de demanar-ho a l'Àrea de Comunicació i Participació Ciutadana de l'Ajuntament (telèfon 93 635 12 00, ext. 440). La web de l'Ajuntament de Sant Boi (http://www.stboi. es) ofereix informació detallada i actualitzada sobre diferents aspectes del municipi --serveis, entitats ciutadanes, transports, ensenyament, etc-- i una edició digital del Viure Sant Boi. Fins ara, la pàgina municipal ha rebut més de 9.000 visites d'internautes.


Guardons. Voluntariat
El Casal Infantil i Juvenil de Marianao (CIJM) ha aconseguit el premi Voluntariat per a la Infància i la Joventut 1998. D'entre més de mig centenar de projectes, l'organització va escollir-ne quatre, entre ells el Projecte Secció de Joves del CIJM. La Fundació Agrupació Mútua va convocar el premi, en col.laboració amb la Federació Catalana del Voluntariat Social.


Títol honorífic. Rosa Maria Palau i José Morales
Rosa Maria Palau i Ollé, gerent de l'Hospital de Sant Boi, va rebre el 17 de maig, a la Sala de Plens, el títol honorífic de Filla Predilecta de Sant Boi. Aquesta dona ha donat continuïtat a la tasca feta pel seu marit, José Morales, impulsor de la fundació del centre sanitari. L'Ajuntament també l'ha nomenat Fill Predilecte, a títol pòstum.

Acolliment. Infants
L'Ajuntament i l'Associació d'Amics de Gorki a Sant Boi organitzen el III Acolliment d'Infants, que tindrà lloc del 9 al 26 de juliol vinents. Les persones interessades a conviure amb infants, d'entre 7 i 13 anys, de San Miguelito, municipi de Nicaragua que manté vincles d'agermanament amb Sant Boi, o de la localitat russa de Gorki es poden posar en contacte amb l'entitat esmentada a la seu del Consell de Barri Centre (rambla de Rafael Casanova, 8; telèfon 93 630 63 71).

Solidaritat. Tothom
Del 25 al 30 de maig va tenir lloc a Sant Boi la Setmana Tothom, dedicada a sensibilit-zar els ciutadans sobre la problemàtica dels països empobrits i les situacions de necessitat i marginació del nostre entorn. Un cicle de conferències, la campanya Roba Neta, exposicions, una festa infantil i el II Sopar de la Fam van ser les activitats més destacades del programa, organitzat per l'Associació Tothom.

La Comisión Local de Protección Civil inicia su andadura
El pasado 18 de mayo tuvo lugar la constitución oficial de la Comisión Local de Protección Civil de Sant Boi. Éste es un nuevo órgano asesor, informativo y deliberante en materia de protección civil dirigido a la prevención de emergencias y su resolución. Integran la nueva comisión representantes políticos y técnicos del Ayuntamiento, de los cuerpos y fuerzas de seguridad del Estado, de la Cruz Roja, de las asociaciones de vecinos, sindicatos y empresarios, Bomberos, Hospital de Sant Boi y asociaciones de madres y padres de alumnos.
Tras la constitución de este nuevo organismo, se presentó a todos los asistentes el Plan Básico de Emergencia de Sant Boi de Llobregat.


Els casals ofereixen activitats a infants i joves per a l'estiu

Els escolars de Sant Boi ja poden inscriure's per participar als casals d'estiu. Sota el lema Vine a jugar! Hi tens dret!, aquesta edició centrarà les activitats en els drets dels infants. La preinscripció romandrà oberta fins al proper dia 12 de juny.
Els casals d'estiu els gestiona la Coordinadora d'Esplais de Sant Boi mitjançant una subvenció municipal. A més, l'associació Tots som santboians s'encarrega del casal pensat per als infants amb discapacitat. Per segon any consecutiu hi ha també places destinades a nens de 4 i 5 anys.
Els infants tenen en els casals d'estiu una excusa per passar part de les vacances jugant i compartint el temps amb companys de la mateixa edat. Els tallers, les activitats a la piscina, els jocs a l'aire lliure o l'elaboració d'una revista són algunes de les activitats habituals. Enguany, les sortides de colònies tindran com a destinació Moià i Planoles.
Les inscripcions es poden formalitzar els dies feiners, de 9 a 13.30 h, a la Torre del Sol. Els dimarts i els dijous també podreu fer-les per la tarda, de 17 a 19 h.

Casals de joves
Enguany tindrà lloc també la segona edició del casal de joves d'estiu, de l'1 al 23 de juliol. Els joves podran participar, a l'IES Rubió i Ors, a tallers, assistir a xerrades, fer esport, gaudir dels jocs de rol i estratègia i aprofitar un bon nombre de serveis permanents. Les principals novetats de la segona edició són les projeccions de pel.lícules de cinema independent i un cicle de concerts per als divendres. El programa inclou una sortida de vuit dies (del 24 al 31 de juliol) a Lisboa, Granada i el Marroc per només 39.500 pessetes.

Albert Celades: un santboiano de adopción, en el Mundial de Francia

Dices que estoy destinado a la gloria / bueno, se ha corrido la voz y me he enterado / conozco el final de la historia / te echas atrás antes de quemarte (Dire Straits, Setting me up). Albert Celades, un amante del grupo pop británico Dire Straits, conoce bien el significado de la primera estrofa de esta canción. El centrocampista del Barça resume así su difícil relación con la celebridad: "A algunos les gusta estar en el ojo del huracán; a mí no me gusta tanto ser famoso". Tal vez por esta razón pocos conocen aún su relación con Sant Boi.

Contrariamente a lo que suele decirse, Albert Celades nació en Barcelona, y no en Andorra, donde no residió hasta los siete años. Antes, entre 1977 y 1983, la familia del medio centro del FC Barcelona y de la selección nacional vivió en Sant Boi. El pequeño Albert inició su trayectoria escolar en la escuela Massallera (Vinyets-Molí Vell), y fue probablemente allí donde dio sus primeras patadas a un balón.
"A los trece años bajé otra vez de Andorra para jugar en la cantera del Barça", explica el futbolista, "mi hermano se vino también a Barcelona a estudiar y entonces volvimos a ocupar el piso en el que habíamos vivido con mis padres en Sant Boi. Ahora, aunque resido en Barcelona, siempre que no estoy de viaje con el equipo aprovecho el fin de semana para juntarme aquí con la familia".
Albert Celades es una persona discreta y reservada ("aunque la fama es una faceta más de mi trabajo, yo prefiero pasar, en la medida de lo posible, inadvertido", afirma). Tal vez por esa razón, su estancia en Sant Boi se reduce prácticamente a disfrutar de la intimidad con su familia. "No me muevo demasiado por la calle, rácticamente estoy siempre en casa". No obstante, el jugador del Barça asegura que "a Sant Boi le tengo el cariño que se le tiene a los lugares donde has pasado una parte de tu vida".
En virtud de su relación con la ciudad, el Ayuntamiento invitó a Albert Celades a ser el pregonero de la Festa Major 1998. El futbolista había aceptado la oferta, pero finalmente le fue imposible asistir debido al adelanto al viernes 15 de mayo de la última jornada de liga. Ahora considera que tiene una deuda con la ciudad.
A sus 22 años, Albert Celades ha inscrito ya un buen número de títulos en su palmarés. Debutó en el Barça de Cruyff hace dos campañas, dispuso de algunos minutos con Robson el año pasado y se ha consagrado esta temporada a las órdenes de Van Gaal. En su corta trayectoria en la alta competición, ha obtenido una Recopa, una liga, dos copas del Rey y dos supercopas. El último hito en su camino ascendente ha sido la convocatoria de Javier Clemente para disputar el mundial. "Intento que esas circunstancias no afecten a mi vida normal, seguir manteniendo en esencia los mismos hábitos. Soy consciente, no obstante, de que todo esto supone un cambio que te convierte en un personaje público y te obliga a convivir con todas esas cosas que rodean el fútbol".
Celades afirma que de la entrada en el deporte de élite "no te das cuenta hasta el último momento, cuando ya estás dentro" y añade que "como dice el tópico, lo difícil es mantenerse, la gente viene y va, es muy complicado jugar en un gran equipo, y más aún para los jugadores nacionales". Albert recomienda a los chavales que practican el fútbol que "en principio se lo tomen exclusivamente como una diversión. Eso sí, poniendo ilusión en lo que hacen, pero sin abandonar nada por el fútbol, ni los estudios ni el resto de las cosas que corresponden a su edad".

El único jugador de la selección que no había debutado como internacional
Albert Celades fue la gran sorpresa de la lista final de 22 jugadores confeccionada por el seleccionador Javier Clemente para el Mundial 98. Este santboiano de adopción valora su convocatoria como "una gran alegría". "Una ocasión como esta sólo se presenta, como máximo, un par de veces o tres en la vida", explica, "y hay que aprovecharla al máximo y disfrutar de la convivencia con los mejores jugadores nacionales y de poder jugar contra los mejores del mundo". Celades es ambicioso. En lo personal, espera jugar pese a no haber debutado hasta hace muy poco con el combinado nacional. En cuanto al equipo, no descarta nada: "Un cuarto puesto no me dejaría satisfecho. España tiene un equipo con opciones para lo máximo y ha de creer en sus posibilidades para hacer algo grande en este Mundial".

Albert Celades. Test

Un grupo de música Dire Straits

El próximo campeón del mundo Ojalá sea España

Un programa no deportivo de TV Sense títol, s/n

Una película Airbag

Tu ídolo hace diez años Maradona

Tu mejor amigo Tengo un grupo de amigos

El libro que recomiendas Flores en el ático

Lady Di, el subcomandante Marcos o Reagan Lady Di, por su labor benéfica

Los minutos con que te conformarías con jugar en Francia 98 Los máximos

La escuela Montbaig ofrece su taller de cerámica a todo Sant Boi

El proyecto Keramós es una iniciativa de calidad emanada de una experiencia de quince años

La escuela Montbaig apuesta por el arte. El centro escolar de Camps Blancs exhibe con orgullo una trayectoria de trabajo en el campo de la cerámica. Su taller de cerámica constituye una experiencia alternativa de aprendizaje dirigida a los alumnos puesta en marcha hace ya quince años. Ahora el centro pone ese taller a disposición de toda la población de Sant Boi.

El proyecto Keramós 2001 de la escuela Montbaig pretende precisamente abrir a la ciudad este proyecto innovador. El centro ha desarrollado una tarea de intervención educativa mediante talleres (de cocina, teatro, jardinería, cerámica, etc) cuyo planteamiento entronca con los objetivos de la reforma educativa. La idea es que los niños y niñas valoren el aprendizaje como algo próximo y agradable, conectar las diferentes disciplinas y propiciar un desarrollo integral de la persona.
Unos 50 alumnos de los diferentes ciclos educativos asisten semanalmente al taller de cerámica, impartido por un monitor especializado. Los lunes y miércoles por la tarde también lo hace un grupo de ciudadanos que han encontrado en el taller un medio para expresar su creatividad y ocupar su tiempo libre. La preinscripción para el taller del próximo año tendrá lugar en septiembre. En el centro puede visitarse ahora una exposición de trabajos del taller.

El socialista Andrés Cuartero assumeix la nova regidoria d'Entorn Natural
El regidor Andrés Cuartero Barbanoj és, des de finals de maig, el responsable de la nova ponència d'Entorn Natural i Infraestructures Periurbanes. Cuartero va entrar a formar part de la corporació municipal a finals de l'any passat, després de la renúncia al càrrec de l'exalcalde, Xavier Vila.
La incorporació de la nova ponència al cartipàs municipal respon a la voluntat de reforçar les polítiques relacionades amb el medi ambient. En opinió d'Andrés Cuartero, "hem de fer compatible el desenvolupament econòmic amb el respecte al medi ambient, treballar perquè el creixement de les grans ciutats i dels pobles sigui un creixement sostenible".
La regidoria d'Entorn Natural i Infraestructures Periurbanes s'ocuparà, bàsicament, de quatre grans temes que afecten el futur mediambiental de Sant Boi: el Parc Natural Montbaig-Montpedrós, el parc agrari del Baix Llobregat, la recuperació del riu per a usos lúdics i el Pla del Delta.
El responsable de la ponència considera que, en aquestes qüestions, és indispensable buscar la complicitat de tothom: els agents socials, els poders públics, els grups ecologistes, els pagesos, les indústries, etc." L'Ajuntament impulsarà mitjançant un fòrum ciutadà sobre sostenibilitat l'elaboració d'un Pla d'acció local per al medi ambient.

Els cursos de formació de Coressa, una eina eficaç contra l'atur

L'empresa municipal, reconeguda com un dels millors centres en matèria de formació

Més de 600 persones assistiran durant aquest any a algun dels cursos de formació organitzats per CORESSA. L'empresa municipal els ofereix a persones aturades i treballadors de la població per augmentar les seves opcions d'entrar en el mercat laboral, en un cas, o de millorar en el lloc de treball, en l'altre. El vicealcalde i conseller delegat de CORESSA, Antoni Jordà, considera que, malgrat el caràcter general del problema de l'atur, els ajuntaments poden contribuir en gran manera a lluitar-hi en el seu àmbit competencial.

CORESSA impartirà gratuïtament, durant 1998, més de 40 cursos de formació per al treball, 20 dels quals estaran destinats a persones aturades. Les subvencions que es rebran per assumir-los superaran els 100 milions de pessetes, la majoria dels quals els aporten la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
El nombre d'alumnes, cursos i subvencions rebudes han anat creixent al llarg dels nou anys que l'empresa municipal ha mantingut aquesta oferta formativa.
El 1997, quatre de cada cinc alumnes (el 81.6%) que van assistir a un dels cursos de formació ocupacional van trobar després feina. En els anys anteriors, el percentatge d'inserció laboral només era lleugerament superior al 60%.
El vicealcalde i conseller delegat de CORESSA, Antoni Jordà, considera que "estem fent un esforç considerable per actualitzar la formació dels nostres ciutadans i fer-los més competitius en el món del treball, fins al punt que la Generalitat ens acaba de reconèixer com un dels quatre millors centres de formció de Catalunya".
El vicealcalde afirma que "els recursos dels ajuntaments són limitats per fer front a un problema tan important com ara l'atur, però l'experiència ens demostra que es poden aplicar polítiques actives amb un nivell molt alt d'eficàcia".
L'empresa municipal està negociant amb els agents econòmics i socials un acord perquè les empreses a què l'Ajuntament adjudiqui obres hagin de contractar obligatòriament un percentatge determinat de treballadors santboians. "Volem traslladar d'aquesta manera a l'àmbit municipal", explica, "una iniciativa que està funcionant bé en el marc autonòmic, amb una experiència com el programa Posa't a punt!".
L'oferta de cursos de formació de CORESSA està adaptada a les demandes del mercat de treball del nostre entorn. Antoni Jordà afirma que "les empreses ens demanen cada cop més perfils professionals més específics".

La formació contínua, "el vehicle de millora del teu lloc de treball"
La preinscripció per als nous cursos de formació contínua, destinats a treballadors en actiu, continua oberta fins al 12 de juny. CORESSA organitza aquest tipus de cursos per millorar el perfil professional dels treballadors de les empreses de l'entorn.
Els més de vint cursos oferts s'emmarquen en cinc àrees temàtiques: Informàtica de Gestió, Administració, Comercial i Màrqueting, Noves Tecnologies i Recursos Humans i Comunicació. A tall d'exemple, en podem citar els de Qualitat d'Atenció al client, Internet, Planificació i Organització del treball, Tècniques de Comunicació Oral o Ofimàtica Bàsica.
Els cursos de formació contínua són una eina perquè els treballadors adaptin els seus coneixements a l'evolució de la professió i el lloc de treball que ocupen. Així ho reflecteix l'eslògan escollit per promoure'ls: "El vehicle de millora del teu lloc de treball". La millora de la formació contribueix també a enfortir la competitivitat de les empreses.
CORESSA organitza també tres cursos destinats a la creació de noves empreses, que tracten, per exemple, sobre aspectes jurídics i fiscals de la nova empresa o sobre el pla anterior a la posada en marxa d'una nova activitat.Un grup de persones amb discapacitat psíquica han assistit a un programa d'educació sexual

El 4 de juny vinent tindrà lloc la festa de cloenda, que comptarà amb la presència de Jordi LP i Miquel Murga

Dijous vinent, dia 4 de juny, tindrà lloc a Can Massallera una festa que servirà per cloure les classes del Programa d'educació sexual per a persones amb discapacitació psíquica". Un grup d'una vintena de persones han assistit entre els mesos de febrer i maig a diverses sessions educatives impartides per professionals del Centre Municipal d'Orientació i Planificació Familiar de Sant Boi.

Durant la festa de cloenda es lliuraran els diplomes acreditatius de l'assistència a les sessions. Els encarregats del lliurament seran el regidor de Serveis Socials, Xavier Balaguer, i els populars actors Jordi LP i Miquel Murga. L'acte començarà a les set de la tarda.
El programa es va posar en marxa arrel d'una petició de l'entitat Tots som Santboians, que treballa habitualment amb persones discapacitades psíquiques. Una psicòloga, una ginecòloga i dues imfermeres han explicat als destinataris de les xerrades, amb edats compreses entre els 17 i els 40 anys, qüestions com ara els canvis puberals, les diferències anatòmiques entre sexes, l'embaràs o els mètodes de contracepció.
Els professionals que s'han encarregat del programa han destacat el caràcter enriquidor de l'experiència i l'actitud especialment receptiva i participativa dels assistents a les classes. També s'han fet sessions adreçades específicament a educadors de l'entitat esmentada.


Les festes dels barris omplen d'activitats els mesos de juny i juliol

Les festes de barri agafen aquest mes el testimoni de la Festa Major que tot just acabem de deixar enrere. Centre, Camps Blancs i Cooperativa s'ompliran d'activitats aquest mes de juny. La resta ho faran al juliol. Mentrestant, tothom prepara la celebració de la revetlla de Sant Joan, la festa que marca la frontera entre la primavera i l'estiu

L'Ajuntament impulsa la celebració d'aquestes festes amb l'objectiu principal de promoure la convivència i l'esperit de veïnatge. Les entitats de cadascun dels barris, integrades en comissions de festes, s'encarreguen d'organitzar-les i decideixen quines activitats es fan i les dates més apropiades.
Les festes del Barri Centre seran les més matineres. Les activitats de les entitats ocuparan els carrers durant el segon cap de setmana de juny. La música, les tradicions populars, el ball, el cinema i les activitats per als més menuts hi tindran cabuda enguany.
Les festes de barri de Cooperativa-Molí Nou tindran lloc del 20 al 24 de juny. Un sopar popular, un festival infantil, el ball de revetlla i un festival folklóric en són les activitats més destacades. Com a novetat, enguany s'ha organitzat una sardinada popular.
Camps Blancs celebrarà la festa a les mateixes dates. El programa inclou una quinzena de propostes per als veïns i veïnes de totes les edats: una xocolatada infantil, un espectacle de varietats, un ball per a la gent gran, una festa flamenca, el correfoc...
El primer cap de setmana de juliol es faran les festes de Vinyets-Molí Vell. Un espectacle de varietats, el tradicional sopar popular, un parc infantil o un ball de cases regionals són algunes de les iniciatives de les entitats del barri. Més entrat el mes de juliol arribarà el torn per a Casablanca i Marianao.
Els barris celebren també la revetlla de Sant Joan. Les celebracions de la nit més llarga de l'any començaran a diferents places de la població a les onze de la nit. A L'Agenda per Viure Sant Boi podeu consultar la programació copleta de les festes de barri del mes de juny i de les celebracions de la revetlla.


La Festa del Joc i l'Esport clou els jocs escolars amb més de 25 activitats recreatives

Hi poden assistir els participants dels Jocs Esportius Escolars i els alumnes de les escoles esportives municipals

Uns 1700 escolars participaran a la dotzena edició de la Festa del Joc i l'Esport, que es farà el 18 de juny vinent, a la tarda, a la zona esportiva de Ciutat Cooperativa de Sant Boi. La celebració, organitzada pel Patronat Municipal d'Esports, està dedicada a l'esport recreatiu.

La Festa està dirigida als alumnes de 8 a 16 anys que durant el curs hagin participat en els Jocs Esportius Escolars --organitzats pel Patronat Municipal d'Esports, en col.laboració amb el Consell Esportiu Escolar-- i als alumnes de les diferents escoles esportives municipals.
Se celebrarà de 4 a 8 de la tarda al Camp Municipal de Futbol Ciutat Cooperativa i a la Piscina Municipal Joan Maragall. Els participants podran gaudir de més de 25 estacions esportives diferents: activitats gimnàstiques, esports convencionals, esports de promoció, atraccions de fira -castells inflables, globus gegants...- i activitats aquàtiques, entre d'altres. A més, hi haurà entrega d'obsequis.
L'objectiu de la Festa és bàsicament la diversió mitjançant l'activitat física i el contacte entre nens, joves, pares, entrenadors, monitors i organitzadors. En la pràctica de l'esport no hi haurà regles pròpies de la competició, per la qual cosa els grups seran heteroginis en quant a edat, sexe i nivell esportiu.


La Festa Major 1998 es va cloure amb un rotund èxit de participació dels ciutadans

L'alcaldessa felicita les entitats per l'esforç i el treball d'organització

L'alcaldessa, Montserrat Gibert, ha felicitat les entitats de Sant Boi per la seva contribució a l'organització, el desenvolupament i l'èxit de les activitats de la Festa Major 1998. Durant la darrera sessió del Ple municipal, l'alcaldessa va fer un elogi d'aquesta tasca, que ha permés fer arribar a bon port vuit dies de festa i més de seixanta activitats per a tots els públics.

Aquesta edició de la principal festa de la ciutat ha tingut una resposta magnífica que s'ha traduït en una gran assistència de públic a la majoria dels actes i una presència continuada als carrers de la població. Les diferents activitats han aplegat 86.000 espectadors, segons els càlculs del Patronat Municipal de Cultura i Joventut.
La Festa Major 98 ha estat fidel al caràcter tradicional de celebració participativa i reflex de l'activitat social, cultural i esportiva de la localitat.
Alhora, l'oferta d'espectacles de reconegut prestigi (Luis Eduardo Aute, El Molino, Kiko Veneno, Pepe Rubianes, etc) ha servit per remarcar l'espectacularitat de la proposta festiva, mentre que el nou espai nocturn La festa continua ha posat de manifest el tarannà trencador i tolerant que acompanya la ciutat en aquests dies.


300 ciutadans assisteixen a la presentació del llibre del Fòrum 97
Més de 300 persones van participar el passat 1 de juny a la presentació del llibre de les aportacions presentades al Fòrum 97: El Nucli Antic en el Sant Boi del Futur i la metodologia de treball. En el decurs de l'acte, l'alcaldessa, Montserrat Gibert, va recollir la demanda dels ciutadans que "volen implicar-se en els afers que afecten el futur de la ciutat, mitjançant la participació en espais de reflexió com el fòrum ciutadà".
L'alcaldessa va dir que "la construcció i el benestar de Sant Boi són una tasca col.lectiva que necessita d'un exercici de participació que abraci tothom, mitjançant un pacte de ciutat, que ajudi a recuperar el nostre signe d'identitat". Gibert va comentar tot un seguit de projectes sorgits del Fòrum 97 i que s'estan desenvolupant, com és el cas de l'Oficina Municipal de Rehabilitació, presentada oficialment durant el mateix acte, que vol ser un punt de referència de les actuacions de rehabilitació urbanístiques a la ciutat.
D'altra banda, la portaveu de la comissió ciutadana del fòrum, Núria Salán, va presentar l'Associació Fòrum Ciutat "perquè els ciutadans es comprometin amb la col.lectivitat, i no només siguin residents del seu municipi"

Can Massallera presenta l'obra Guillermo Gallardo en Gimiendo a lo lindo

L'actor Xavier Bertran parodia un cantant melódico-kitsch de fama internacional

El Centre Dramàtic del Vallès presenta el 14 de juny a Can Massallera l'obra Guillermo Gallardo en Gimiendo a lo lindo, dirigida per Jordi Vilà Zapata i interpretada per Xavier Bertran i Bárbara Granados, amb cançons d'Albert Viaplana.

Guillermo Gallardo és l'estereotip del cantant romàntic, protagonista habitual de les revistes del cor i col.leccionista de discos d'or i platí. Després de dos anys de descans voluntari a la seva mansió de Miami, Gallardo torna a l'escenari per presentar les seves noves cançons, acompanyat als teclats per la gran concertista Genoveva Mas -interpretada per Bárbara Granados-. Durant el recital, l'artista relata la seva trajectòria vital i professional des que als 11 anys va guanyar el concurs radiofònic "Canta, pequeño mirlo". El personatge de Guillermo Gallardo ha estat definit per algun crític com 1/3 de Rafael, 1/3 de Julio Iglesias, 1/3 del Puma, amb unes notes del primer Sancho Gracia.
L'obra Guillermo Gallardo en Gimiendo a lo lindo es va estrenar el febrer de 1997 a Terrassa i des d'aleshores, durant les seves representacions al Festival Internacional de Sitges i al Grec 97, ha recollit molt bones crítiques. Els crítics la consideren una obra ingeniosa, molt divertida i d'una elegant ironia lliure d'excessos. Fins i tot un crític agosarat ha portat l'ironia fins l'extrem de dir que "La envidia ha permitido que corra el lacerante bulo de que Guillermo Gallardo es sólo una invención, la magistral parodia de un actor llamado Xavier Bertran".
El director Jordi Vilà i Xavier Bertran son socis fundadors del grup La Mòmia Teatre (junt amb Albert Ribalta), i han treballat junts en les obres Tracti'm Devos, de Raymond Devos , Iconoclasta! de Marc Jolivet, Un cas curiós, de C.Goldoni -amb el Centre Dramàtic del Vallès-i El bon Molière, de Molière -amb la companyia El Talleret de Salt-.
Can Massallera clou amb aquesta obra la Temporada de Teatre de Sant Boi (març-juny). L'obra es representarà el 14 de juny a les 19 hores.
Preu: 1000 pessetes (Descompte del 25% per estudiants, jubilats, grups de 10 persones i membres de la Coordinadora de Teatre de Sant Boi).
Venda anticipada d'entrades a la Torre del Sol (carrer Joan Bardina, 29), al Servei d'Informació Juvenil El Punt (Can Massallera; carrer Mallorca, 30) i a la llibreria Proa-La Plana (carrer La Plana,36). Es poden comprar a Can Massallera dues hores abans de la funció, sempre que en quedin a la venda.


Prop de 300 persones sol.liciten accedir a un habitatge de protecció oficial

Responsables municipals i del govern català van fer una visita als pisos el passat dimecres 27 de maig

291 persones han fet la sol.licitud per optar a l'adjudicació de la propietat de 16 pisos de protecció oficial que l'empresa pública Adigsa construeix a la cantonada dels carrers Joaquim Augé i Riera Gasulla, al barri Marianao de Sant Boi (sector de la Riera Gasulla), en uns terrenys cedits pel consistori local. Aquesta promoció és el fruit d'un conveni entre el consistori local i la Direcció General de Serveis Comunitaris de la Generalitat.

Responsables de l'Ajuntament i de la Direcció General de Serveis Comunitaris del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya van visitar dimecres dia 27 de maig els pisos de mostra. Des de la una fins a les tres del migdia, les persones sol.licitants van poder també veure els habitatges, construïts a una parcela que el consistori va cedir a la Generalitat perquè procedís a la construcció.
La visita va comptar amb la presència de la cap de Serveis d'Habitatge Social, Mireia Turó, del cap de secció d'Adjudicació d'Habitatges, Miquel Dosta, i del regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Boi, Xavier Balaguer.
L'adjudicació dels pisos està prevista per a la segona quinzena d'aquest mes de juny. L'empresa pública Adigsa gestiona l'adjudicació. L'Ajuntament s'ha encarregat d'informar les persones interessades i tramitar les sol.licituds.
L'any passat, els dos organismes esmentats van col.laborar en la posada en marxa d'una altra promoció d'habitatges de protecció oficial, en aquell cas, 41 pisos en règim de lloguer als carrers Riera i Montmany.El nou mercat de Sant Josep es construeix a la Muntanyeta per revivar el comerç de la ciutat

Les obres de construcció del nou equipament comercial van començar a principis d'any

Les obres de construcció del nou mercat de Sant Josep, als terrenys que ocupava l'anomenat camp de futbol vell, a la zona de La Muntanyeta avancen a bon ritme. Mentrestant el Ple municipal va aprovar dilluns dia 25 de maig el rescat de diverses concessions de les parades de l'actual mercat, al carrer de Víctor Balaguer.

Els paradistes de l'actual mercat han estat els inspiradors del projecte que s'executa per substituir el mercat del carrer Víctor Balaguer. La societat promotora del nou equipament comercial, Promotora del Mercat de Sant Josep de Sant Boi SA, està constituïda per un grup dels actuals paradistes i per la Confederació d'Empesaris del Baix Llobregat. Aquesta societat s'encarrega de la construcció del nou mercat i de la urbanització de les zones annexes a ell; posteriorment, n'assumirà també la gestió.
L'equipament comercial combinarà una quinzena de parades tradicionals de productes frescos i unes galeries comercials amb vint botigues. La idea és adaptar l'oferta a les tendències modernes del comerç al detall. També hi haurà un aparcament soterrani amb capacitat per a 75 vehicles. Aproximadament la meitat de les places seran per als usuaris i la resta, per als concessionaris. A la planta soterrània hi haurà també els magatzems i la zona reservada per a càrrega i descàrrega i per a la recollida selectiva de residus.
El nou mercat es construeix a una parcel.la de 15000 m2 de superfície situada entre els carrers Riera Basté, Víctor Balaguer i el nou carrer de Muntanyeta, que també s'està urbanitzant en l'actualitat. L'edifici tindrà una superfície de 3224 m2, dels quals la major part l'ocuparan les parades tradicionals i les galeries comercials. La resta de l'espai, 984 m2, , estarà ocupat per un supermercat de la modalitat discount.
L'Ajuntament , que va adjudicar la construcció del nou mercat l'estiu passat, ha exigit als promotors l'adopció de mesures per facilitar la recollida selectiva i per minimitzar els sorolls. Les concessions s'atorguen per un període de 50 anys, prorrogable cada cinc anys fins arribar a un màxim de 75. L'establiment farà horari de mati í tarda, de dilluns a dissabte.
Al plec de condicions per atorgar la llicència d'explotació del nou mercat l'Ajuntament demanava als promotors una proposta d'usos alternatius per a l'edifici de l'actual mercat de Sant Josep. El projecte finalment aprovat proposa convertir-lo en un equipament que combini en un mateix lloc espais comercials, lúdics i de restauració. La proosta, encara no definitiva, planteja la conversió del carrer de Víctor Balaguer en un eix d'atracció comercial que connectaria els dos mercats, l'actual i el nou. Les obres de construcció del nou mercat i l'aparcament tenen un pressupost de 345 milions de pessetes.
El projecte del nou mercat va aparellat a tota una sèrie de mesures encaminades a reforçar l'eix comercial de la zona des de diferents punts de vista. L'obertura del carrer de la Muntanyeta, la perllongació del carrer de la Riera Basté des de Lluís Pasqual Roca fins a la ronda de Sant Ramon i la construcció d'una nova plaça des d'on s'accedirà a l'equipament comercial són algunes d'aquestes mesures. També cal esmentar les reformes que es faran als carrers de Víctor Balaguer i Lluís Castells, en l'entorn del futur espai lúdic i comercial que substituirà el mercat actual, sempre amb l'objectiu de reforçar l'entramat comercial de la zona.

Montserrat Cinca, Israel Núñez i el cadet masculí del Club de Beisbol Sant Boi, guanyadors de la VI Nit de l'esport

L'ex atleta olímpic Constantí Miranda, finalista olímpic a Londres 1948, va ser homenatjat

L'atleta Montserrat Cinca i el ciclista Israel Núñez van ser els millors esportistes santboians de 1997. El jurat de la VI Nit de l'Esport, celebrada el 23 de maig al poliesportiu La Parellada, va distingir també els cadets masculins del Club de Beisbol Sant Boi com el millor equip de l'any.

Israel Núñez, integrant de l'equip del Club Ciclista Sant Boi, va rebre el guardó de millor esportista masculí després de la votació del jurat, que també havia preseleccionat com a finalistes el jugador de bàsquet del Futbol Club Barcelona Pau Gasol i José María del Toro, que competeix com a independent en la modalitat de bike-trial.
Per la seva part, l'atleta del Grup Esportiu Parellada Montserrat Cinca es va imposar a les altres dues finalistes: Montserrat Peris, jugadora de bàsquet de l'Escola Esportiva Llor, i Diana Hervás, gimnasta del CG Can Massallera. Els finalistes de la categoria de millor equip van ser: el cadet masculí del Club de Beisbol Sant Boi, guanyador final de la categoria, l'infantil de la Unió Esportiva Santboiana i el benjamí del Club Patins Sant Boi.
Més de 300 persones van assistir a la tradicional vetllada que aplega cada any tots els sectors de l'esport local. L'exatleta santboià Constantí Miranda, finalista olímpic a Londres 1948, va rebre, cinquanta anys després, un pergamí d'or de mans de l'alcaldessa com a reconeixement de l'Ajuntament per la seva gesta. L'alcaldessa també li va lliurar una copa, en delegació del president del Comitè Olímpic Internacional, Josep Antoni Samaranch.

Altres premiats
Els premiats a la resta de categories van ser: Vicenç Tena i Cristina Viñas (millors tècnics); Club Handbol Sant Boi i UE Santboiana (millors promotors de l'esport escolar); Escola Esportiva Llor, Club Beisbol Sant Boi, Club Ciclista Sant Boi i Club Escacs Sant Boi (millors entitats); i Josep Cifuentes, Joan Lleonar i Josep Sanz (millors directius).

Sant Boi inicia la posada en marxa dels ensenyaments postobligatoris a secundària

El Batxillerat Artístic es podrà cursar a Camps Blancs

L'Ajuntament aconsegueix que la Generalitat aprovi la implantació d'un cicle formatiu de Serveis a la Comunitat

A principis de juny comencen les preinscripcions dels alumnes que cursaran ensenyaments postobligatoris -Batxillerat i Cicles Formatius- el curs vinent. La Generalitat ha acceptat l'al_legació de l'Ajuntament al Mapa Escolar en la qual es demanava que a Sant Boi es pogués estudiar la família professional de Serveis Socioculturals a la Comunitat. Les preinscripcions es fan de l'1 al 5 de juny.

L'any vinent continua el procés d' implantació de la refoma educativa i desapareixen el 1r i el 3r de BUP i el 1r i el 3r de l'antiga Formació Professional. Els joves que aquest curs acaben 2n de BUP passaran a estudiar el nou Batxillerat en una de les seves quatre modalitats: Humanitats i Ciències Socials, Ciències de la Naturalesa i la Salut, Tecnològic o Artístic. D'altra banda, els estudiants de 2n d'FP podran optar pels cicles fomatius de grau mig o bé pel Batxillerat. La preinscripció es fa de l'1 al 5 de juny en els mateixos centres de secundària i la matriculació definitiva, del 15 al 24 de juliol.

Oferta de Batxillerat als Instituts de Sant Boi
Els instituts públics de Sant Boi Rafael Casanova, Rubió i Ors, Camps Blancs i Marianao oferiran el curs vinent el nou Batxillerat de la reforma, que s'estudia a partir dels 16 anys de forma no obligatòria. A l'institut Ítaca no s'iniciarà fins al curs 2000-01, quan els alumnes que actualment estudien 2n d'ESO hagin acabat l'ensenyament obligatori. A tots els centres es podrà estudiar el Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials, el de Ciències de la Naturalesa i la Salut i el Tecnològic. Els alumnes que vulguin estudiar el Batxillerat Artístic podran fer-ho a l'IES de Camps Blancs.

Oferta de cicles formatius
Pel que fa a la formació de caràcter professional, en un futur es podrà cursar a Sant Boi el cicle formatiu de grau superior d'Integració Social, que pertany a la família professional de Serveis Socioculturals a la Comunitat. La implantació d'aquest cicle ha estat una demanda de l'Ajuntament de Sant Boi, que considera que la sortida professional d'aquests estudis -treballar a centres de serveis socials, de salut mental, a entitts sense ànim de lucre, residències, centres d'acollida, centres de dia, etc, en programes d'integració de col.lectius amb dificultats diverses- és molt adequada al tipus de serveis socials i centres de salut que hi ha a Sant Boi. Aquest cicle formatiu es podrà cursar a l'IES Camps Blancs.
Per al curs vinent la formació professional estarà centrada als instituts de Camps Blancs i Marianao. A l'IES de Camps Blancs els joves podran estudiar el cicle de grau mig Equips Electrònics i de Consum i el cicle de grau superior Desenvolupament de Productes Electrònics. D'altra banda, l'IES de Marianao impartirà el cicle de grau mig de Comerç i els cicles de grau superior de Gestió Comercial i Màrqueting i de Desenvolupament de Productes Mecànics.
L'actual oferta d'ensenyament postobligatori a Sant Boi és el resultat del Mapa Escolar presentat per la Generalitat de Catalunya el juliol de 1997 i de les al.legacions presentades per l'Ajuntament de Sant Boi i el Consell Escolar Municipal el novembre del mateix anys.

Quasi 2000 alumnes participen a la cloenda dels plans de promoció de l'esport a les escoles

El jugador del Barça Enric Massip va assistir a la festa de cloenda del handbol

Els plans de promoció de l'esport a les escoles han clos la temporada durant el mes de maig amb diverses festes esportives, en les quals hi han participat més de 1900 alumnes de primària i secundària. Mitjançant els plans, organitzats pel Patronat Municipal d'Esports en col.laboració amb entitats esportives de Sant Boi, els escolars han après o perfeccionat l'atletisme, el beisbol, el handbol, el rugbi i el voleibol.

Des de gener fins a maig, els escolars han rebut classes d'aquests esports dins l'assignatura d'Educació Física. La novetat d'aquesta edició -la tercera- és el Pla de Promoció del Handbol, que ha durat tot el curs i s'ha ampliat a l'horari extraescolar. Aquesta iniciativa ha estat tot un èxit, ja que uns 50 alumnes dels 300 que van practicar el Handbol a l'assignatura d'Educació Física, han continuat fent-ho fora de classe. Els grups que hi han participat competeixen en el I Torneig de Handbol escolar. Després de la bona acceptació d'aquesta iniciativa, a la propera edició també s'aplicarà al pla de rugbi.
Els objectius dels plans de promoció de l'esport són donar a conèixer aquests esports minoritaris, augmentar-ne el número de practicants i millorar-ne la qualitat. Els alumnes, la majoria d'entre 10 i 16 anys, aprenen els elements tàctics, tècnics i estratègics de l' esport mitjançant la pràctica de formes jugades.
Els plans estan finançats pel Patronat Municipal d'Esports i s'han organitzat mitjançant un conveni amb el Grup Esportiu Parellada (atletisme), El Clup de Beisbol de Sant Boi, el Club d'Handbol Sant Boi, la Unió Esportiva Santboiana (rugbi) i el Club de Voleibol Sant Boi.

El Pla de Transició al Treball de Sant Boi obre la preinscripció per al curs vinent

Joves sense feina reben formació durant nou mesos i fan pràctiques a empreses de l'entorn

El mes de maig va quedar oberta la preinscripció del curs 1998-99 del Pla de Transició al Treball de Sant Boi. Aquest programa de formació està dissenyat per proporcionar als joves d'entre 16 i 25 anys que es troben a l'atur recursos personals i professionals per trobar feina i/o per continuar la seva formació.

Les classes del PTT duren nou mesos, d'octubre a juny. Durant el primer trimestre els alumnes reben formació genèrica per al treball: tècniques i recursos per buscar feina, ús de l'ordinador com a eina de treball, legislació laboral, etc. Durant la resta del curs es proporciona formació qualificadora en un sector concret d'activitat.
En aquesta segona fase, els alumnes fan pràctiques a empreses de l'entorn. Al PTT de Sant Boi es fan les especialitats d'auxiliar d'electromecànica i auxiliar de comerç, oficina i informació al públic, que coincideixen amb dos dels perfils més demanats pel mercat laboral del nostre entorn.
El PTT és fruit de la col.laboració entre el Departament d'Ensenyament de l'Ajuntament de Sant Boi i els departaments de Treball i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Les classes s'imparteixen a l'Institut d'Ensenyament Secundari de Camps Blancs (avinguda de l'Aragó, 40, telèfon 93 630 66 76) en horari de matí.
Els alumnes han de tenir entre 16 i 25 anys, estar a l'atur i no tenir cap titulació acadèmica superior al graduat escolar. Les persones interessades a incriure's al PTT de Sant Boi han d'adreçar-se a l'institut de Camps Blancs. Un cop inscrits, se'ls trucarà per fer una entrevista i, finalment, en el mes de setembre al mateix centre es publicaran els llistats d'admesos.

Els alcaldes del Baix Llobregat Sud demanen a la Generalitat el nou ramal del carrilet

L'alcaldessa, Montserrat Gibert, juntament amb els alcaldes de Viladecans, Gavà i Castelldefels, ha demanat al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Pere Macias, l'adopció de mesures que millorin el transport col.lectiu a la zona sud del Baix Llobregat, en especial la construcció d'un nou ramal del carrilet. L'Ajuntament reclama que la integració de tarifes del carrilet i el metro s'apliqui als viatgers de Sant Boi.

Les quatre màximes autoritats municipals es van reunir amb el conseller a mitjan maig. Durant la reunió van reclamar que el Pla director de transports que actualment estan elaborant l'Autoritat Metropolitana del Transport i l'Ajuntament de Barcelona inclogui una prolongació de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat, mitjançant un ramal des de l'estació de Molí Nou. Aquest ramal connectaria Sant Boi amb Castelldefels i milloraria considerablement la comunicació entre el Baix Llobregat Sud i Barcelona. El Pla director, que s'ha d'aprovar aquest mateix any, ha d'establir les prioritats d'inversió en matèria de transports col.lectius que s'efectuaran entre els anys 2001 i 2010.
Durant el primer trimestre de 1998, la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat del Baix Llobregat va experimentar un augment d'usuaris d'un 28%. La companyia ha atribuït aquest increment a la posada en marxa de la integració tarifària fins a Cornellà i a la millora de la freqüència del servei fins a Sant Boi.
Segons el tinent d'alcalde de Serveis Municipals, Carles Capdevila, aquestes millores "no només són insuficients per cobrir la demanda d'un transport públic tipus metro que té una població com la nostra, sinó que resulta inadmissible que la integració tarifària deixi fora Sant Boi, quan és la localitat que ha tingut l'increment més important d'usuaris del carrilet". Carles Capdevila opina que aquest darrer aspecte és molt més greu si pensem que "poblacions com Conellà i l'Hospitalet, a diferència de Sant Boi, disposen d'altres transports complementa-ris, com el metro i la RENFE".
D'altra banda, les obres de desdoblament de la via del carrilet en el tram comprès entre les estacions de Molí Nou i Santa Coloma de Cervelló han començat i és previst que finalitzin a la tardor de l'any vinent. Segons el tinent d'alcalde de Serveis Municipals, "aquestes millores no solucionaran les carències de transport d'alguns barris de Sant Boi allunyats de l'actual traçat del carrilet. Ara com ara, seguim negociant perquè aquestes obres tinguin en compte l'impacte ambiental per a l'accés al futur parc fluvial del Llobregat". "A més", afirma Carles Capdevila, "ens sembla fonamental que la construcció d'una segona estació a Ciutat Cooperativa tingui en compte també aspectes com els accessos per a persones amb discapacitat i altres."

Els cadets i els juvenils de la Santboiana guanyen la lliga
Els equips de la Unió Esportiva Santboiana han demostrat, un any més, la bona qualitat del rugbi de la ciutat. Els juvenils i els cadets han obtingut ambdós els títols de campions d'Espanya i de Catalunya. El primer equip de l'entitat no ha pogut guanyar la lliga com ho havia fet les dues temporades anteriors, però s'ha proclamat sotscampió de la divisió d'honor. El balanç és gairebé inmillorable.
Els juvenils van aconseguir el campionat estatal en guanyar al San Salvador de Valladolid per 18-7 a la final, celebrada a Sevilla el 17 de maig. Un altre trofeu, la Copa Catalana, s'ha afegit recentment al palmarès de l'equip, que també ha estat enguany campió de Catalunya. L'equip cadet ha guanyat els mateixos tres títols a la seva categoria. Els infantils han quedat quarts al campionat d'Espanya i els alevins, sisens.
Pel que fa als sèniors, la temporada ha estat dura però força bona, segons el vicepresident de la Santboiana, Agustí Torrents. El primer equip ha quedat sotscampió de lliga, malgrat que ha hagut d'enfrontar-se amb problemes com les lesions i la manca d'un equip de jugadors estable. "Ser campions de lliga durant dos anys consecutius i, el següent, quedar segons, està molt bé", afirma Torrents. Finalment, el campió ha estat el San Salvador de Valladolid, mentre que un altre equip vallisoletà, el Quesos Entrepinares, s'ha fet amb la Copa del Rei. Aquest mateix equip va eliminar la Santboiana a les seminifinals.
"La Copa normalment se'ns posa difícil -justifica Torrents- ja que es juga al final de la temporada. Els nostres jugadors porten molts mesos d'esforç, constància i concentració tant a la Lliga com a les seleccions catalana i espanyola i mantenir aquest nivel fins al final és molt difícil".
Fent una valoració global de la temporada, Torrents destaca que s'ha demostrat que els equips de La Santboiana i els de Valladolid -el San Salvador i el Quesos Entrepinares- dominen clarament en totes les categories i son els que tenen més projecció de futur: "Continuem sent el club que té més fitxes -llicències de jugadors- i això demostra potencial, considerant que ni els jugadors ni els entrenadors cobren cap compensació pel seu esforç. Ho fem per amor a l'art".

PSC. Generosidad

Juan Antonio Tamayo Fernández
Tinent d'alcalde de Comunicació i Participació Ciutadana
PSC

A menudo, cuando nos reunimos con los presidentes y los miembros de las juntas de las asociaciones, nos comentan que ya llevan demasiado tiempo en el cargo, que cuesta conseguir la colaboración de los socios, que siempre son los mismos los que "tiran del carro" y los que dedican el tiempo necesario...
Son gente que merece, sin lugar a dudas, el más sincero homenaje de todos los santboianos. Con su esfuerzo voluntario son los principales protagonistas del cambio de Sant Boi, de la transformación del suburbio metropolitano, de la ciudad dormitorio en la ciudad con actividad, con servicios, con identidad propia... en definitiva, un lugar del que la mayoría nos sentimos satisfechos.
En Sant Boi tenemos la inmensa fortuna de contar con más de doscientas asociaciones y entidades que desarrollan actividades culturales, sociales, deportivas, lúdicas, formativas, de cooperación, reivindicativas, para niños, para jóvenes, para mayores..., que movilizan a miles de voluntarios y colaboradores. Con su dedicación social hacen de Sant Boi un lugar mejor para la convivencia y para la solidaridad.
La participación de más de cincuenta asociaciones en la Festa Major, su capacidad de convocatoria y experiencia en la organización quedan bien reflejadas en actividades como la Diada Castellera, en la plaça de l'Ajuntament, el festival flamenco en La Muntanyeta, CIMA 98 en la plaça de Catalunya, el correfoc... Pero no hay momento para la relajación, ya se acercan las Festes de Barri, y después del verano, la Diada, el inicio del curso escolar, las competiciones deportivas, y más tarde las carrozas de reyes.
Los resultados no son un producto del azar; cualquier actividad necesita meses de preparación para que todo esté a punto en el momento justo. Por eso, de vez en cuando, es de justicia agradecer a la gente de las entidades las horas y horas que dedican a sus convecinos, a Sant Boi; y recordar que necesitan la colaboración de todos.
Seguro que hay alguna actividad deportiva, cultural, social... que nos interesa, y además, tenemos algún rato libre durante la semana para dedicarle. Es muy probable que haya alguna asociación de nuestra ciudad que ya la realiza. Si no las conoces te informarán en el casal de su barrio, en el Ayuntamiento o en los patronatos de cultura, joventut, deportes... Estoy convencido de que recibirán tus ideas y tu colaboración con los brazos abiertos. Nunca les ha faltado generosidad.

PP. Más equipamientos deportivos

Feliciano Aranda Luna
Portaveu del Grup municipal
PP

En la sociedad actual, la preocupación por la salud y la necesidad de estar en forma son aspectos que tienen una importancia creciente. Por supuesto, los ciudadanos de Sant Boi no son una excepción y reclaman la posibilidad de acceder a la práctica del deporte, que ya no se circunscribe sólo a los jovenes, sino que es una actividad habitual a cualqueir edad.
Fruto de esta inquietud es la petición formulada por más de cuatro mil vecinos de Marianao para la instalación de una piscina en el barrio. El Grup Benviure se ha encargado de recoger estas firmas entre comerciantes, asociaciones de padres y otras entidades.
Desde el Grupo Municipal del Partit Popular creemos que es muy significativa esta movilización ciudadana, lo que demuestra que a los santboianos nos interesa y nos preocupa la práctica del deporte y que la consideramos no como un lujo sino como una necesidad.
Las instalaciones deportivas en nuestro municipio tienen un nivel aceptable: la pista de atletismo, el estadio de beisbol, los futuros polideportivos de Can Massallera y del Casal de la Olivera...
Aún así, sería importante continuar con la construcción de nuevas áreas destinadas al deporte y mejorar a todos los ciudadanos. Pero en el aspecto en que Sant Boi tiene un claro déficit es en el de las piscinas, algo que los mismos responsable municipales reconocen.
El Grupo Municipal del Partit Popular ha insistido varias veces en la necesidad de cubrir este hueco, aunque somos conscientes del coste que esto puede suponer. Lo que hay que plantearse es si habría que aparcar otras actuaciones futuras para poder así solucionar esta necesidad presente.
No es de recibo que un santboiano que quiera practicar la natación deba apuntarse en una lista de espera de más de una año o que tenga que desplazarse a otra localidad. Creemos que debería haberse previsto esta fuerte demanda y evitar que ahora se produzca esta situación.
Por todo ello esperamos que haya una actuación decidida que de respuesta a esa inquietud ciudadana, avalada por más de cuatro mil vecinos que reclaman la posibilidad de disponer de las instalaciones necesarias para la práctica del deporte.

IC-EV Pressupostos 1999

Carles Úrios i Espín
Regidor del Grup municipal
IC-EV

En breu, ens seran presentats, per part de l'Equip de Govern Municipal, els primers esborranys per al pressupost de l'any vinent. I és que estem parlant de quina manera es gestionaran 7.000 milions de pessetes. O sigui, "cosa seriosa".
Durant els tres anys que portem de mandat, el Grup Municipal d'IC-EV, mai els ha pogut votar afirmativament, i creguin-me si els dic que ho hem intentat, però ens ha estat impossible.
"Els pressupostos són l'expressió numérica de la voluntat política del Govern". La frase no és meva; la poso com a exemple de quina ha estat la intenció de la coalició PSC-CiU fins a la data.
El responsable d'Hisenda tendeix a confondre el verb "negociar" amb el verb "imposar" i, sota bones maneres i educació (coses que s'agraeixen), mai no ha facilitat la possibilitat d'un acord amb el Grup d'IC-EV.
Som conscients que la negociació amb una coalició (PSC-CiU) és difícil, ja que les nostres propostes han de ser acceptades per dos partits ideològicament antagònics, als quals només la "necessitat" ha forçat a ser "companys de viatge".
Dic això perquè, si no, no s'entén que la nostra proposta sobre la gratuïtat del servei de planificació familiar no fos acceptada, en el seu dia, per l'Equip de Govern (PSC-CiU). Aquest és només un exemple de les moltes propostes que el nostre Grup els ha fet i que no han estat acceptades.
Atendre tots els compromisos sense augmentar els ingressos per la via dels impostos no és cosa fàcil; del que es tracta és d'analitzar quines partides pressupostàries és possible suprimir. Segons el nostre parer, només ho són aquelles que no tenen un objectiu social, però per desgràcia n'hi ha més d'una en els pressupostos de la nostra ciutat.
Afrontem els pressupostos del 99 amb l'ànim de poder fer arribar als actuals governants del nostre poble les propostes del Grup d'IC-EV, i que així oblidin que l'any vinent és l'any de les eleccions municipals.

CiU. La formació, un repte dels nostres dies

Antoni Jordà i Novas
Vicealcalde, ponent de política de Promoció Econòmica
CiU

La formació contínua, tant dels empresaris com dels treballadors, ha esdevingut una peça bàsica per fer front als canvis que s'han anat produint en el sistema productiu en aquests últims anys.

Avui, és gairebé una situació arcaica plantejar-se que un jove pugui iniciar la seva vida laboral a una empresa i que, al llarg dels anys, segueixi a un lloc de treball de característiques similars fins a la seva jubilació; aquesta expectativa de "feina per a tota la vida" és un concepte que ha desaparegut. A més, hi ha moltes persones que han vist com el seu ofici ha quedat reduït a la mínima expressió i que, per tant, les possibilitats de conservar la feina i de tenir una millor projecció de futur han quedat molt limitades, en alguns casos i, en altres, han passat a un atur de difícil absorció.
Per altra banda, però paralel.lament, molts petits empresaris han viscut situacions similars. La implantació de noves tecnologies, noves i més eficients tècniques de gestió, un mercat molt més competitiu amb àmplies xarxes de distribució han fet inviable la continuïtat d'un determinat tipus d'organització empresarial.
Estem a un món cada cop més canviant, més competitiu. Cal un reciclatge constant de tothom, de treballadors i d'empresaris. Amb l'entrada a la unió econòmica i monetària, el mercat se'ns ha fet més gran però, alhora, les nostres empreses s'han fet més petites. El que avui produeixen les petites i mitjanes empreses de Sant Boi ens ho poden oferir des de qualsevol altra ciutat de la Unió Europea, i a l'inrevés també. És per això que es fa necessari estar més ben preparats, més ben formats que mai. Aquest és el nostre gran repte si volem mantenir i superar els actuals nivells d'ocupació.
A CORESSA s'està fent una gran tasca en el camp de la formació i la inserció laboral, al servei dels treballadors i les empreses, al servei de la ciutat. Una molt bona feina a l'abast dels treballadors en actiu que tenen la possiblilitat de reciclar-se mitjançant els cursos de CORESSA, i actualitzar així els coneixements, teòrics i pràctics. Al servei, també, de persones que estan buscant feina i per a les quals les possibilitats de reciclar-se els obre la porta per entrar o per tornar al món laboral actiu. Una gran tasca al servei de les empreses, amb seminaris que les ajuden a encarar el present i preparar-se per al futur immediat. Una ficaç feina per seleccionar els millors candidats i candidates per a les ofertes de llocs de treball. Una bona tasca a favor de l'ocupació, tal com reconeix el Departament de Treball de la Generalitat, que ha considerat CORESSA en el molt reduït cercle de centres col.laboradors de Catalunya que enguany veuran incrementada la subvenció per a la realització d'activitats formatives. No en va, dels 7 cursos atorgats l'any 95 per un import de 35 milions, hem passat a 33 cursos l'any 98 amb un import de 94 milions, que faran possible la formació de 500 persones.
Juntament amb aquest camp dels cursos estrictament formatius, CORESSA està treballant en la selecció de treballadors que podran accedir als plans d'ocupació, que estan destinats a persones de difícil inserció en el mercat laboral, ja sigui per qüestions d'edat o per càrregues familiars. L'any 97 van ser 49 persones les que es van poder beneficiar d'aquesta eina que permet accedir temporalment a un lloc de treball.